In heel wat scholen heerst nog de idee dat labels permanent zijn. Uit ons onderzoek blijkt echter dat dit helemaal niet het geval is. Omdat een label niet iets vaststaand is, maar eerder een dynamisch karakter heeft, moet de stand van zaken regelmatig terug worden herbekeken. Het kan namelijk zijn dat het label verandert en dus een andere vorm aanneemt of dat er zelfs geen sprake meer is van een label. Regelmatige herziening van de diagnose bij een kind is dus geen overbodige luxe.
Het is belangrijk dat het diagnosticeren niet enkel door een multidisciplinair team gebeurt. Er moet gekeken worden naar de sterktes, krachten en kansen die de school de leerling kan bieden. Ook hier moet de context thuis, op school en vrijetijdscontext in rekening worden gebracht. Vanuit dit uitgangspunt moet worden vertrokken, in plaats van uit de vraag: ‘Hoe kunnen we dit kind verbeteren?’.
Bron Afbeelding:
PrimaOnderwijs. (z.d.). Vervangt tussentijdse feedback het beoordelingsgesprek? PrimaOnderwijs. Geraadpleegd 4 juni 2021, van https://www.primainfo.nl/longreads/vervangt-tussentijdse-feedback-het-beoordelingsgesprek
Comments