top of page
Search
  • rebeccajean8

Positieve elementen van labels

Updated: Jun 4, 2021

Leerkrachten zien labels nog altijd als iets negatief. Labels moeten vanuit een positief standpunt bekeken worden. Leerkrachten zien leerlingen met labels te vaak als leerlingen die extra aandacht of specifieke noden nodig hebben, en dat klopt. Maar deze leerlingen hebben ook kwaliteiten en deze worden te weinig in de kijker gezet. Als leerkracht kunnen we niks veranderen aan de lijst die we in het begin van het schooljaar krijgen van de leerlingen, inclusief hun labels. Het is belangrijk om als leerkracht je bewust te zijn van deze labels, maar deze op een positieve manier te benaderen.

Daarnaast moeten we proberen om te kijken welke specifieke noden deze leerling met label nodig heeft en deze aanpassingen eventueel door te trekken naar de gehele klasgroep. Door deze specifieke aanpassingen door te trekken naar de gehele klasgroep, proberen we als leerkracht te werken op zorgniveau 0, de brede basiszorg. Zo komen we weer bij de handelingsgerichte diagnostiek terecht.

Bovendien moeten leerlingen, leerkrachten, directies, moeten gestimuleerd worden om een positieve houding te hebben ten aanzien van kinderen met een beperking/label op hun school. Ze moeten zich bewust zijn van de barrières die kinderen met een beperking/label dagelijks ervaren. Verder moeten zij de positieve elementen van labels leren kennen en deze meer in de kijker zetten op de school.


Bron afbeelding: Over positieve psychologie | Vie+ | Positieve Psychologie voor Hoogbegaafden. (z.d.). Vie+. Geraadpleegd 4 juni 2021, van https://vieplus.eu/over-positieve-psychologie/

17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page