top of page
Search
  • rebeccajean8

Proportioneel universalisme

Updated: Jun 4, 2021

Scholen hebben vaak nog de attitude dat zaken die niet plaats vinden op de school niet de verantwoordelijkheid van de school is. Scholen hebben echter een gelijkmakende functie waar ze moeten inzetten op het verkleinen van de kloof tussen de kansarme en kansrijke kinderen. Het idee van een brede basiszorg met daarna verschillende stappen van extra of intensievere ondersteuning, steunt al op dat proportioneel universalisme, maar stopt vaak aan de schoolpoort. Door samen te werken met verschillende sociale partners kan de school een zo breed mogelijke waaier van ondersteuning aanbieden met de optie voor extra specifieke ondersteuning op maat. Hierbij wordt er ten allen tijden rekening gehouden met de rechten van alle betrokken partijen.

De school bundelt de verschillende diensten en stelt deze bereikbaar. Op deze manier zullen deze diensten makkelijker raken waar het nodig is. Het stigma en de drempel om beroep te doen op sommige diensten, zal zo drastisch verlaagd worden.

Doel van het proportioneel universalisme is om sociale ongelijkheid te verminderen en sociale rechtvaardigheid binnen het onderwijs te verbeteren, net door beroep te doen op deze sociale partners en diensten. Wanneer proportioneel universalisme de sociale ongelijkheid doet afnemen, geraken specifieke leerlingen uit die negatieve spiraal waar ze zich vaak al jaren in bevinden.









Bron afbeelding: Verdeyen, A. (2018). Vlaams Instituut Gezond Leven. https://www.wonenvlaanderen.be/sites/wvl/files/wysiwyg/gezond_leven_presentatie_studievm_vwr.pdf

15 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page